Checklista för drönarunderhåll

Här finner du en bra lista i hur du underhåller din drönare, hur du ska hantera din drönare samt lite vad du bör tänka på relaterat till drönare. Drönarunderhåll är nyckeln till din flygsäkerhet.

Visuell inspektion

• Inför varje flygning bör du inspektera drönarens yttre skal och komponenter efter skador.
    • OBS Om skada upptäcks rekommenderar vi att du låter åtgärda skadan omgående. Gäller skadan exempelvis en spricka i propellern eller på drönarens kropp bör du inte flyga alls. Delar kan lossna under flygning och leda till att drönaren kraschar. En kraschande drönare kan alstra stor kraft och slå ned i människor, bilar, m.m..
    • Vissa skador är enkla att åtgärda på egen hand; exempelvis byte av trasiga propellrar. Använd endast original eller certifierade DJI-tillbehör.
    • Vid större skador, eller om du känner dig osäker, bör du lämna in din drönare för reparation.

Batteri

• Se till att ha bläddrat lite på "Riktlinjerna för flygbatterisäkerhet".
  • Använd ett fulladdat batteri så ofta du kan. Om ett batteri är inaktivt under lång tid kan dess prestanda påverkas.
  • Låt inte batteriet komma i kontakt med vätskor. Detta leder till permanenta skador på batteriet.
  • Ta inte bort eller installera batteriet på drönaren när drönarne är påslagen.
  • Kontrollera batteriets status i DJI GO/GO4/FLY-appen efter att du startat drönaren.
  • Håll utkik efter appvarningar under flygningen. Om appen visar en varning om att battericeller agerar onormalt eller är skadat, sluta genast använda batteriet.
  • Var inom den angivna temperaturen för batterianvändning. Temperaturangivelser finner du i manualen för din drönare eller i specifikationen på DJI:s hemsida.
  • Ladda inte batteriet direkt efter flygning eftersom de blir varma. Detta sliter på batteriernas hälsa. Låt dem vila några timmar tills de når rumstemperatur.
  • När ett batteri nått full laddning bör du koppla bort batteriet.
  • Undersök laddaren regelbundet efter skador på sladden, kontakten, höljet eller andra delar. Använd aldrig en skadad laddare.
  • Ladda och ladda ur batteriet helt en gång var tredje månad för att bibehålla batteriets hälsa.

Transportering

• Förvara batterier i en specificerad transportlåda före transporten för att undvika externa skador.
    • Förvara inte batterier löst.
    • Förvara inte batterier tillsammans med hårda metallkomponenter.
  • Ta ut batterierna från drönaren om de inte ska användas under en längre tid.
  • Fäst gimbalklämman när du ska förvara din drönare. Detta hjälper till att undvika skador på din gimbal.
  • Om du transporterar din drönare långt är det en bra idé att kalibrera om kompassen innan du flyger igen.
  • Ta bort dina propellrar när du transporterar din drönare (inte nödvändigt för Spark).

Förvaring

• Förvara drönaren på en torr, sval och icke-magnetisk plats för att undvika skador.
  • När drönaren och batteriet förvaras i mer än 3 månader, förvara dem i cirka 25 °C och undvik direkt solljus.
  • Ladda ur batteriet till 40% till 65% före förvaring. Förvaring av ett batteri med full effekt eller låg effekt under lång tid kan leda till permanenta skador.

Länkar

Följ dessa tips hjälper dig att underhålla din drönare ordentligt. Dela gärna den här artikeln med andra drönarepiloter.

Källa: https://store.dji.com/guides/properly-maintain-drone/